Reptielen en amfibieën

In de tropische tuin leven verschillende reptielen en amfibieën. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee? Een reptiel is bijvoorbeeld een leguaan of een schildpad. Reptielen hebben een dikkere hoornlaag en zijn bedekt met schubben of schilden die weinig tot geen vocht doorlaten. Ze leven veelal op het land en hebben enkel een longademhaling. Reptielen leggen eieren met een harde schaal. Uit het ei komt een ‘kant-en-klaar’ reptiel. Er vindt dus geen gedaanteverandering plaats.

Amfibieën zijn o.a. salamanders, kikkers en padden. Ze hebben een dunne huid zonder schubben die veel klieren bevat om de huid vochtig te houden. Daarom moeten deze dieren vaak even het water induiken om hun huid vochtig te houden. Ze leggen hun eitjes in het water. Daaruit komen larven die een gedaantewisseling doormaken. Denk maar eens aan kikkervisjes die later uitgroeien tot kikkers. De eitjes hebben geen harde schaal.

Groene leguaan Kolenbrander schildpad Fly River Turtle Baardagaam Roodwangschildpad

Op de tweede foto van links zie je een landschildpad. Deze schildpaddensoort wordt de Kolenbrander schildpad genoemd. Onze Kolenbrander schildpadden heten Chucky en Tiffany en lopen los rond. Ze zijn al 29 en 31 jaar oud!

In Klein Costa Rica leven in totaal 2 leguanen, het blijft een uitdaging om ze allemaal te vinden! Vaak liggen ze namelijk hoog in de bomen omdat het daar lekker warm is. Gelukkig hebben we een hangtouwbrug zodat je alsnog oog in oog kan komen te staan met de leguanen.

Onze baardagamen Ariël, Tantor, Nala, Debberke, Stompje en Yeah leven in een afgezet stuk in de vlindertuin. Ariël en Tantor hebben op 21 oktober 2018 een nestje jonge baardagamen op de wereld gezet. Van de 18 eieren die Ariël heeft gelegd zijn er maar liefst 17 uitgekomen! De meesten hebben inmiddels een nieuw huisje gevonden. De drie jonkies waar onze verzorgers het meest aan gehecht waren hebben we hier gehouden.

In de koudere maanden (november tot april ongeveer) zitten de reptielen in hun winterverblijf. Deze vind je in de ruimte tussen de twee tuinen in.

 

 

Hieronder een leuk filmpje van onze jonge leguanen (december 2016).

© Copyright 2022 Kleincostarica.nl Alle rechten voorbehouden - Webpartners