Samia ricini

Samia ricini  is een prachtige vlinder om te zien, maar ook de rupsen zijn mooi gekleurd. De ricini is een ondersoort van de Samia cynthia. Ze komt van nature voor in Azië. De rupsjes zijn mooi om te zien maar ook erg leuk om te fotograferen. Ze zijn erg klein (0,5 cm) en groen met een heel klein beetje haar en met een zwart kopje als ze uit het ei komen. Als ze dan iets groter worden, worden ze geel-achtig met duidelijke donkere uitstulpinkjes. Nog weer groter worden ze wit, met een geel kopje en met knalblauwe stekels en pootjes. Ze groeien binnen een maand uit tot een rups van 7 centimeter land. De rupsjes eten het liefst ligusterblaadjes. Dat is voor ons erg makkelijk, want liguster is het hele jaar groen en is veel te vinden in heggen van tuinen. De volwassen vlinders eten helemaal niet. Ze hebben namelijk geen monddelen, het gevolg van het niet eten is dat ze ook niet lang leven.

De rupsen kunnen ook gevoerd worden met een heleboel andere soorten bladeren: Hemelboom (Ailanthus altissima), roos en roosachtigen, gouden regen (Laburnum anagyroides) en vogelkers-achtigen (Prunus sp.). Het is aan te raden naast deze planten alsnog een beetje liguster te geven, aangezien het niet zeker is of ze uit al die planten ook echt alle benodigde voedingsstoffen kunnen halen. De rupsen eten het grootste gedeelte van hun tijd.

De rupsen vervellen een aantal keer: ze zetten dan hun pootjes vast op de ondergrond en lopen dan uit hun oude huidje (die vast zit aan de ondergrond). Als ze verpoppen, spinnen ze een witte cocon in een hoekje of tussen takjes en blaadjes. Daarbinnen wordt de rups een pop. De vlinders vliegen niet veel, de mannetjes willen het soms nog wel doen maar de vrouwtjes haast nooit. De rupsen en vlinders kunnen niet bijten of steken, ze zijn geheel ongevaarlijk. De vlinders zullen uit de cocon komen door de zijde aan een kant op te lossen met een bepaald enzym uit hun kop. Ze gaan dan aan de pop hangen, pompen hun vleugels op en laten die drogen.

De rupsen doen er ongeveer 10 dagen over om uit het ei te komen.
De rupsjes eten 35 dagen lang, totdat ze verpoppen.
De pop ontwikkeld zich in 3 weken tot vlinder.
De vlinder leeft dan nog ongeveer 5 dagen.

De mannetjes van dit soort zijn te herkennen aan de brede geveerde antennen. De vrouwtjes hebben antennen met minder ‘haartjes’ eraan. De dieren gaan bijna direct paren als ze uit hun cocon komen. Het vrouwtje verspreid feromonen waar het mannetje op af komt. Het vrouwtje legt wel 200 tot 300 eieren in haar leven.

25-01-2016 zijn de eitjes gelegd.

03-02-2016 zijn de rupsen uit het ei gekomen.

15-03-2016 zullen de rupsen gaan verpoppen.

20-04-2016 zullen de vlinders uitkomen.

 

© Copyright 2020 Kleincostarica.nl Alle rechten voorbehouden - Webpartners