Caligo atreus

Caligo atreus

Op de bananenplant zitten de rupsen van de Caligo atreus vlinder. Dit is het begin van de levenscyclus van een vlinder. Over een aantal weken zullen deze rupsen niet meer kruipen maar rondfladderen. Maar hoe werkt dat nu precies?

Rupsjes kruipen uit vlindereieren en vormen een onmisbare schakel in de levenscyclus van de vlinder. In dit stadium vind de groei plaats. Rupsen zijn er helemaal op gebouwd om in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel op te nemen. dat begint direct na de geboorte al met het opeten van de eierschaal van het eitjes waar ze uitgekropen zijn. Als ze die hebben opgegeten, gaan ze verder met de plant waar ze op zitten.

Ondanks hun enorme eetlust zijn rupsen uitermate kieskeurig. Als ze niet van de juiste voedselplant kunnen eten, zullen ze eerder verhongeren dan een andere plant accepteren. Gelukkig zet een vrouwtjesvlinder de eieren in de regel af op de juiste waardplant, zodat een rupsje direct na de geboorte aan de maaltijd kan beginnen.

De Calligo atreus rups voedt zich met bladeren van een bananenplant en kan deze in zeer korte tijd naar binnen werken. Zijn huid is niet elastisch. Als hij in een bepaald stadium zijn buikje vol heeft gegeten, heeft hij behoefte aan een nieuw jasje. Dan vind de vervelling plaats wat zorgt voor een nieuw huidje, dat een paar maten groter is. De meeste rupsen vervellen vier tot vijf keer.

Bij de laatste vervelling komt niet een grotere rups tevoorschijn, maar een vlinderpop. In deze vlinderpop vindt de gedaanteverwisseling plaats, de zogenaamde metamorfose. De rups veranderd dan na een leven van eten en groeien in een vlinder.

Caligo atreus

© Copyright 2021 Kleincostarica.nl Alle rechten voorbehouden - Webpartners