Violette schildtoerako

Musophaga violacea

Herkomst De Violette schildtoerako komt voor in een groot gebied in West Afrika. Dit gebied loopt van Senegal tot Nigeria. Daarnaast leeft er een geïsoleerde populatie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Hij bevindt zich voornamelijk op tropische savannes, draslanden en in bossen en wouden.

Voeding Het dieet van de Violette schildtoerako bestaat overwegend uit fruit, met in het bijzonder vijgen. Daarnaast eet hij bladeren, knoppen, bloemen, insecten en slakken.

Uniek pigment De naam toerako komt van turacine, een koperkleurig pigment dat zorgt voor de bijzondere rode kleur van zijn vliegveren. Deze veren contrasteren sterk met zijn verder violet kleurige verenpak en zijn het beste te zien wanneer hij vliegt. Het turacine pigment is uniek. Bij alle andere roodkleurige vogels wordt de kleur veroorzaakt door de hoge waarde aan carotenoïden. De flamingo kleurt bijvoorbeeld roze door de kreeftjes en andere schaaldieren die hij eet. Er zijn tot op heden nog geen andere vogelsoorten ontdekt waarbij de rode kleur door het turacine pigment worden veroorzaakt, behalve binnen de toerako familie.

Naam Ook de rest van zijn naam beschrijft zijn bijzondere voorkomen. Zijn veren zijn overwegend violette. Op zijn kop heeft hij een geel schild, waar hij het tweede deel van zijn naam aan dankt. Verder heeft hij een rode kam, witte strepen aan de zijkant van zijn wangen en een fel oranje snavel.

Violette schildtoerako

 

© Copyright 2022 Kleincostarica.nl Alle rechten voorbehouden - Webpartners