Vlinders

Altijd al een vlinder uit de tropen van dichtbij willen zien? Bij ons kan dit! Er fladderen meer dan 400 gekleurde vlinders rond waaronder de blauwe Morpho. Tijdens uw wandeling door de vlindertuin kan er zelfs een vlinder op uw schouder landen. Wekelijks komen er vlinderpoppen uit Costa Rica en de Filipijnen naar Klein Costa Rica. Na de lange reis worden deze poppen opgehangen in de “Poppenkast” en kunnen zich daar gaan ontpoppen tot een mooie vlinder. Het grootste gedeelte van de vlinders komt uit Costa Rica. Lees hieronder waar ze precies vandaan komen;

Vlindertuin

Klik hier voor meer informatie over de Butterfly Farm in Costa Rica.

Leeftijd De meeste vlinders leven niet langer dan één tot vier  weken. Dat geldt ook voor de vlinders in de tropische vlindertuin in Klein Costa Rica. De passiebloemvlinders leven langer dan een paar weken, zij kunnen wel een paar maanden rond fladderen. De grootste vlinders worden niet het oudst, integendeel de Atlasvlinder haalt maar een dag of vijf.

Poppenkast In Klein Costa Rica worden de poppen opgehangen in de poppenkast. Deze poppen worden geïmporteerd uit o.a. Costa Rica, de Filippijnen, en Afrika. Nadat ze via de post bij Klein Costa Rica zijn gekomen, worden deze opgehangen in de poppenkast, waarna de vlinder uit zal komen.

Waardplant Met een gedeelte van de vlinders die in de tropische vlindertuin fladderen kan worden gekweekt. Dit kan alleen als de juiste plant, de zogeheten waardplant, van de vlinder aanwezig is. Als de waardplant aanwezig is kan de vlinder eitjes leggen op de plant, is de waardplant niet aanwezig dan zal deze vlinder zich niet voortplanten. De waardplant is per vlindersoort verschillend.

Wanneer je vraat ziet aan de bladeren, kun je op zoek gaan naar rupsen! Een van de waardplanten zullen we hier vast verklappen. Een van de planten waar vaak rupsen op zitten is de bamboe. De Eriphanis Polyxena legt hier kleine witte eitjes op. De rupsen variëren van groen tot bruin en zijn lang en smal. Ze vallen bijna niet op maar als je ze eenmaal gevonden hebt zie je er vast meer.

De antennes op de kop van een vlinder dienen als voelsprieten en kunnen hiermee heel goed ruiken. Proeven doen vlinders met hun poten, een vlindervrouwtje proeft met haar voorpoten of het blad waar ze op zit, geschikt is om eieren op te leggen. Veel dagvlinders zijn heel kieskeurig bij de keuze van een plant om eieren op te leggen. Dat doen ze voor de rupsjes, die lusten alleen maar blad van één soort plant. De meeste nachtvlinders zijn lang niet zo kieskeurig.

Levenscyclus De cyclus van een gemiddelde vlinder is in goede omstandigheden: à 10 dagen eitjes, à 6-8 weken rups  à 2 weken pop  waarna de nieuwe vlinder uitkomt. Deze cyclus verschilt per vlindersoort. Er bestaan ook vlinders die maanden tot jaren in de pop zitten.

Soorten In onze vlindertuin vliegen gemiddeld tussen de 30 en 40 verschillende soorten vlinders rond. In Costa Rica vliegen andere vlindersoorten rond dan in de Filipijnen. Doordat we vanuit deze beiden landen poppen ontvangen hebben we altijd veel verschillende soorten vlinders. Van tijd tot tijd krijgen we ook poppen uit Afrika, deze soorten zijn wat zeldzamer in Nederlandse vlindertuinen. We ontvangen het hele jaar door elke woensdag een pakketje met tussen de 200 en 500 poppen. Hierdoor hebben we in zowel in het voorjaar, als de zomer, als de herfst in principe evenveel vlinders.

Weer Het is sterk van het weer afhankelijk hoeveel de vlinders rondvliegen. Bij warm, zonnig weer zijn vlinders het meest actief. Een vlinder is een koudbloedig dier welke zich opwarmt door middel van de zon. Wanneer deze niet schijnt hebben ze dan ook niet zoveel energie om rond te vliegen. Bij donker en nat weer vliegen vlinders bijna niet. Je kunt je misschien wel voorstellen dat regenachtig weer voor vlinders in de natuur ook niet gunstig is. Wanneer hun vleugels nat worden van de regen worden deze zwaar en dit maakt het vliegen moeilijk. Je ziet vlinders daarom vaak ”schuilen” voor de regen in planten.

Heliconius erato Dryas julia Caligo atreus Heliconius hecale Caligo Eurilochus Papilio Thoas Morpho Peleides Greta oto Eryphanis Polyxena Heliconius sara atlas Heliconius Hewitsoni

© Copyright 2022 Kleincostarica.nl Alle rechten voorbehouden - Webpartners