Diamantsteur

Acipenser gueldenstaedtii

Herkomst De diamantsteur komt van oorsprong voor in de Kaspische Zee, de Zwarte en de zee van Azov. Landen waar diamantsteuren leven zijn Azerbeidzjan, Bulgarije, Kroatië, Georgië, Hongarije, Iran, Kazakhstan, Moldavië, Roemenië, Rusland, Servië, Slowakije (tot Bratislava), Turkije, Turkmenistan en Oekraïne. Ze is echter in bijna heel Europa geïntroduceerd. Ze leeft zowel in zoet water als zout water.

Kenmerken De diamantsteur behoort tot een oude en unieke groep van beenvissen die uit de tijd van de dinosaurussen stammen en die nog steeds op het noordelijk halfrond rondzwemmen. De bek zit aan de onderkant van de kop. Tussen de korte snuit en de bek zitten drie paar gladde bekdraden die samen met zijn reuk gebruikt worden om voedsel op te sporen op bodem van de rivier of op de zeebodem.

Prehistorie Deze vis die uit de prehistorie stamt kan wel 4 meter lang worden en kan 160 kg zwaar worden. Maar meestal wordt deze steuren soort niet groter dan 2.40 meter met een gewicht van 115 kg. Steuren kunnen alleen maar voor uit zwemmen. Ze zijn veel minder wendbaar dan andere vissen.

Voeding In de natuur voedt de diamantsteur zich met weekdieren, schaaldieren en kleine vissen zoals grondels, ansjovis en sprot. In dierentuinen voedt hij zich met steurenkorrels.

Bedreiging Diamant steuren planten zich maar langzaam voort waardoor ze extra kwetsbaar zijn door bijvangst in de visserij. Bovendien zijn de meeste voedsel plaatsen verloren gegaan als gevolg van de bouw van dammen in rivieren. De vraag naar zowel vlees als kaviaar is een grote bedreiging voor bijna alle soorten steuren. De kaviaar van de Russische steur behoort tot de meest gewilde.

De steur heeft geen tanden daarom is het mogelijk om deze dieren bij Klein Costa Rica te aaien.

Diamantsteuren aaien

© Copyright 2018 Kleincostarica.nl Alle rechten voorbehouden - Webpartners